Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Το κηρόπανο και η χρησιμότητα του για ολόκληρο τον χρόνο, καθώς και μελισσοκομικά μυστικά από την οπτική ενός μελισσοτρόφου τρίτης γενεάς .

Η σημασία του κηρόπανου για την εφαρμογή του ολόκληρο τον χρόνο, καθώς και κάποιες τεχνικές που βοηθούν την μέλισσα στο παραγωγικό της έργο, αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα όταν προέρχονται από απόψεις επαγγελματία μελισσοτρόφου και ειδικά τρίτης γενεάς





Άρθρο από τον κ. Κεντρή Χρήστο, μελισσοτρόφο :




"Όταν παρακολουθήσει κανείς την αποθήκευση μελιού σε παραδοσιακά κοφίνια ή σε κυψέλες με παλαιού τύπου καπάκι, βλέπει μεγαλύτερη συγκέντρωση μελιού στο επάνω μέρος της κυψέλης (σε μία διώροφη κυψέλη στον όροφο). Ενώ με το νέου τύπου καπάκι (αυστραλέζικο) βλέπει κάποια διασπορά μελιού και στον εμβρυοθάλαμο. Επομένως για να μειώσεις αυτή την διασπορά βάζεις τροφοδότη οροφής ή κηρόπανο και προσδίδεις ασφάλεια στις μέλισσες για να αποθηκεύσουν το μέλι. Επίσης μία είσοδος στον όροφο ή στο καπάκι, κατά προτίμηση το πίσω μέρος, θα διευκολύνει τις μέλισσες να μεταφέρουν κατευθείαν το μέλι στον όροφο γλιτώνοντας χρόνο. Βέβαια αν υπάρχει διάφραγμα βασίλισσας τότε επιβάλλεται η δεύτερη είσοδος για να απελευθερώσει τους απεγκλωβισμένους κηφήνες. Συμπερασματικά, το κηρόπανο για όλο το χρόνο βοηθάει στην εκμετάλλευση της παραγωγής μελιού, πέρα από τη βασική του χρησιμότητα στο μικροκλίμα της κυψέλης. "


Με εκτίμηση,
Κεντρής Χρήστος μελισσοτρόφος







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου